Vad är hypnos?


Hypnos är ett alternativt medvetandetillstånd som du passerar flera gånger per dag utan att tänka på det. Det tydligaste exemplet är när du går och lägger dig för natten och är på väg att somna och befinner dig i gränslandet mellan vakenhet och sömn. Du befinner dig då i det så kallade Alfastadiet där hjärnans elektriska impulser är lägre än vid alert och vaket tillstånd. Man kan alltså mäta om en person befinner i trans/hypnos eller inte. När du sedan somnat och inte längre är medveten om din omgivning har hjärnans impulser sjunkit ännu mer och du har passerat genom thetastadiet in i delta som är djup sömn.

Andra exempel på är när befinner dig i alfastadiet är när du fastnar i en spännande bok, dagdrömmer, mediterar eller dras med i en spännande film. Kort och gott, de tillfällen då du tappar tid och rum.

Kan man fastna i hypnos? Nej. Lika lite som att du kan fastna i en film och aldrig komma ur igen. Så fort filmen tar slut eller något annat utifrån stör dig så kommer du att vakna upp. Många som testat hypnos beskriver det som ett mycket behagligt och avslappnat tillstånd och att dom känt sig otroligt lugna i kropp och sinne men samtidigt fullt medvetna om omgivningen.

Vad kan man då säga om hypnos? – Hypnos är ett fantastiskt tillstånd där du lättare än vid vaket tillstånd kan jobba med ditt inre och ditt undermedvetna. Många av våra vanor, ovanor och beteenden sitter djupt inprogrammerat i vårt undermedvetna och styr oss utan att vi tänker på det. När du befinner dig i hypnos kan du ”programmera om” och sätta nya vanor.

All hypnos är självhypnos! Med eller utan yttre hjälp och påverkan så är det du själv som försätter dig i hypnos.